Zapisz na liście zakupowej
Stwórz nową listę zakupową

Kawa po turecku – jak ją parzyć? Parzenie kawy po turecku

2018-02-26
Kawa po turecku – jak ją parzyć? Parzenie kawy po turecku

Kawa po turecku

rytuał pełen aromatu i smaku, który warto przenieść do naszego świata. Czy wiecie na czym polega jej tajemnica? Poniżej wszystkie informacje potrzebne do jej przygotowania.

Kawa po turecku jest powszechnie znana w Polsce. Ale czy na pewno? Niesłusznie kojarzona jest z tak zwaną “zalewajką” pełną fusów i goryczy. A tak naprawdę to napój szlachetny w swoim smaku i trudniejszy w przygotowaniu niż tylko zalanie kawy wrzątkiem. Wymaga chwili czasu, odrobiny cierpliwości oraz dobrej i bardzo drobno zmielonej kawy. W zamian otrzymujemy pobudzającą, słodką, ciemną i gęstą kawę.

Tradycja parzenia kawy w Turcji sięga XVI wieku, kiedy to została otworzona na ziemiach osmańskich pierwsza kawiarnia.

Kawa po turecku – co potrzebujesz do przygotowania 1 filiżanki

  1. 2 łyżeczki drobno zmielonej kawy (im drobniej tym lepiej)
  2. 1-2 łyżeczki cukru (jeśli słodzimy)
  3. ok. 100 ml zimnej wody
  4. Przyprawy, tj. cynamon, imbir, kardamon (opcjonalnie)
  5. Tygielek do kawy
  6. Filiżanki

Kawa po turecku w kilku krokach

Krok 1

Drobno mielimy w młynku wybraną kawę. Jeśli mamy taką możliwość poprośmy w sklepie o drobne zmielenie ziaren.

Krok 2

Wsypujemy kawę do tygielka i zalewamy zimną wodą (im zimniejsza tym lepiej). Jeśli słodzimy kawę to zróbmy to teraz (wpływa to na smak kawy). Ewentualne przyprawy też dodajemy w tym momencie.

Krok 3

Tygielek stawiamy na małym ogniu i powoli doprowadzamy do powstani piany (ważne – nie można dopuścić do wrzenia). Gdy na kawie pojawi się pianka, zdejmujemy tygielek z kuchenki i chwilę odczekujemy (ok. 30 sekund). Po chwili ponownie stawiamy tygielek i podgrzewamy. Cały rytuał powtarzamy trzykrotnie – czyli trzykrotnie doprowadzamy do sytuacji tuż przed zagotowaniem się wody.

Krok 4

Po trzykrotnym doprowadzeniu do powstania pianki na napoju, odstawiamy na chwilę tygielek na bok aby opadły fusy.

Kawa po turecku powinna być podawana w małych filiżankach. Po przelaniu jej do filiżanek kawy nie mieszamy.Pamiętajcie, że kawy nie podaje się z mlekiem czy śmietanką.

Jak widzicie błędem jest myślenie, że kawa po turecku to zmielone ziarna zalane gorącą wodą. Mamy nadzieje, że spróbujecie tego aromatycznego napoju również u siebie. Podzielcie się z nami Waszymi wrażeniami!

Pokaż więcej wpisów z Luty 2018
Zaufane Opinie IdoSell
4.89 / 5.00 1003 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-03-28
Wszystko super i szybka realizacja zamówienia
2024-03-25
ok
pixel